Generieken


Als een fabrikant een nieuw geneesmiddel op de markt brengt, wordt het product in eerste instantie voor een aantal jaren beschermd door allerlei octrooien of patenten. Dat is vrij logisch, want de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel en het uitgebreide onderzoek naar de veiligheid voor de mens duurt meestal lang en is nogal kostelijk. Doordat de fabrikant een aantal jaren het alleenrecht heeft op de productie kan hij zelf de prijs bepalen van het geneesmiddel en op die manier de ontwikkelingskosten terugverdienen.

Is het patent éénmaal verstreken, dan mag in principe iedereen het geneesmiddel namaken. De merknaam mag dan natuurlijk niet worden gebruikt, want die blijft eigendom van de oorspronkelijke producent. De werkzame stoffen in medicijnen hebben echter een zogenaamde generieke naam. Dat is een wetenschappelijke aanduiding die wordt vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en die door deskundigen wordt gebruikt. Een fabrikant die een geneesmiddel waarvan het patent verlopen is gaat "namaken", brengt dat middel meestal onder de generieke naam op de markt.

Generiek identiek?

Het generieke geneesmiddel kan in vorm en kleur en soms door het gebruik van andere hulpstoffen verschillen van het oorspronkelijke merkmiddel. Vorm en kleur hebben evenwel geen invloed op de werking van het geneesmiddel. Het gaat tenslotte om de werkzame stof die in zowel het generieke als in het merkgeneesmiddel zit.

De overheid oefent op merkgeneesmiddelen en generieke medicijnen dezelfde strenge controle uit. Je kan er dan ook zeker van zijn dat beide soorten van dezelfde hoge kwaliteit zijn.

Besparing?

We zeiden het al eerder: generieke geneesmiddelen zijn vaak goedkoper. De enorme investeringen van de oorspronkelijke fabrikant hoeft de "namaker" niet te doen en daardoor kan hij de prijs lager houden.

Als je arts de generieke naam van het medicijn op je voorschrift heeft geschreven, dan kan de apotheker het generieke geneesmiddel met de lagere prijs aan je afleveren. Of je nu een merkgeneesmiddel of een generiek medicijn krijgt, het is kwalitatief altijd in orde.

In de kijker