Hoe gezond eten met diabetes?


Als diabetespatiënt kan het moeilijk zijn om gezond te eten en je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het kan overweldigend zijn om voedingsmiddelen te vinden die je lichaam nodig heeft zonder je bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om gezond te eten als diabetespatiënt: 

Kies voedingsmiddelen met een lage glycemische index:

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index hebben minder effect op je bloedsuikerspiegel dan voedingsmiddelen met een hoge glycemische index. Kies daarom voor voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, bruine rijst, groenten, fruit en peulvruchten.

Vermijd geraffineerde koolhydraten:

Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst worden snel afgebroken tot suiker en kunnen je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Vervang deze voedingsmiddelen door volkorenalternatieven.

Eet regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Sla geen maaltijden over en eet snacks als je merkt dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Vervang suiker door natuurlijke zoetstoffen

Suiker kan je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Vervang suiker door natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, xylitol of erythritol. 

Vermijd suikerhoudende dranken:

Frisdrank en vruchtensappen bevatten veel suiker en kunnen je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Drink in plaats daarvan water, ongezoete thee en koffie. Let op: suikervrije frisdranken zijn ook niet heiligmakend, want grote hoeveelheden suikervervangers consumeren kan ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. 

Beperk de inname van verzadigd vet:

Verzadigd vet kan het risico op hartziekten verhogen en heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Beperk daarom de inname van verzadigd vet door bijvoorbeeld te kiezen voor magere zuivelproducten, mager vlees en vis.

Eet voldoende vezels:

Vezels vertragen de opname van koolhydraten in je lichaam en helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Eet daarom voldoende vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.

Wees voorzichtig met alcohol:

Alcohol kan je bloedsuikerspiegel verlagen en kan ook leiden tot gewichtstoename. Drink daarom alcohol met mate en vermijd zoete drankjes zoals likeuren en cocktails.

Raadpleeg een diëtist:

Een diëtist kan je helpen bij het opstellen van een gezond eetplan dat rekening houdt met je diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Houd je bloedsuikerspiegel regelmatig in de gaten:

Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren om te zien hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen. 

Gezond eten als diabetespatiënt kan lastig zijn, maar bovenstaande tips helpen je alvast op weg.

In de kijker