Wratten, een hardnekkige kwaal


Wratten zijn veel voorkomende huidproblemen die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Ze kunnen vervelend en hardnekkig zijn, maar met de juiste kennis en aanpak kun je ze effectief behandelen en voorkomen. In deze blog zullen we de verschillende soorten wratten bespreken, wat je zelf kunt doen om ze te behandelen, wanneer je professionele hulp moet zoeken en preventieve maatregelen om wratten te voorkomen. 

Soorten Wratten: 

Er zijn verschillende soorten wratten die je kunt tegenkomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende: 

 • Gewone wratten (Verruca vulgaris): Deze wratten verschijnen meestal op de handen en vingers als kleine, ruwe bultjes. Ze kunnen soms zwarte puntjes hebben. 
 • Voetwratten (Verruca plantaris): Voetwratten verschijnen op de voetzolen en kunnen pijnlijk zijn omdat je er constant druk op uitoefent bij het lopen. 
 • Genitale wratten (Condylomata acuminata): Deze wratten verschijnen op de geslachtsdelen en worden meestal verspreid door seksueel contact. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en vereisen medische behandeling. 
 • Platte wratten (Verruca plana): Deze wratten zijn klein, glad en plat en worden vaak gevonden op het gezicht, de handen en de onderarmen. 
 • Filiforme wratten: Deze wratten zijn dun en langwerpig en verschijnen meestal rond de ogen, neus of mond. 

Zelfzorg voor Wratten: 

Als je wratten hebt, zijn er enkele dingen die je zelf kunt proberen om ze te behandelen: 

 • Over-the-counter behandelingen: Er zijn vrij verkrijgbare wrattenverwijderaars die salicylzuur bevatten. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig. 
 • Ducttape-methode: Bedek de wrat met ducttape en laat deze enkele dagen zitten. Trek de ducttape voorzichtig af, laat de huid een paar uur ademen, en breng nieuwe ducttape aan. Dit kan na enkele weken de wrat laag per laag verwijderen, maar het is geen gegarandeerde methode.  
 • Niet krabben of pulken: Het krabben of pulken aan wratten kan ze verder verspreiden. Probeer dit te vermijden. 

Wanneer Professionele Hulp Nodig Is: 

Soms kan het nodig zijn om een arts te raadplegen voor wratten. Hier zijn enkele situaties waarin je medische hulp moet zoeken: 

 • Als de wrat zich op een gevoelig gebied bevindt: Wratten op de geslachtsdelen, in de mond of op de ogen moeten door een arts worden beoordeeld. 
 • Als de wrat pijnlijk is of bloedt: Dit kan een teken zijn van een infectie of een andere onderliggende aandoening. 
 • Als de wratten na zelfzorg niet verdwijnen: Als wratten na enkele weken van zelfzorg niet verbeteren, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 


Preventie en Aanvullende Tips: 

Om wratten te voorkomen en behandeling te ondersteunen, overweeg de volgende tips: 

 • Hygiëne: Houd je huid schoon en droog, vooral na een bezoek aan vochtige plaatsen zoals zwembaden, sauna's en douches. 
 • Vermijd delen van persoonlijke spullen: Vermijd het delen van handdoeken, schoenen of andere persoonlijke items om verspreiding van het virus te voorkomen.  
 • Versterk je immuunsysteem: Een sterk immuunsysteem kan helpen om wratten te voorkomen en sneller te genezen. Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende slaap, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging. 

Conclusie: 

Het hebben van wratten kan frustrerend zijn, maar met de juiste zelfzorg en eventuele medische hulp, kun je ze onder controle krijgen. Het is belangrijk om de verschillende soorten wratten te herkennen en te weten wanneer professionele hulp nodig is. Onthoud dat het behandelen van wratten enige tijd kan duren, dus wees geduldig en volg de juiste procedures om van deze hardnekkige kwaal af te komen. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je ook proberen om wratten in de toekomst te voorkomen. 

heeft u last van wratten? bekijk dan zeker onze producten!

In de kijker